מבזק מס מספר 1017 - 

מיסוי ישראלי  15.5.2024

מע"מ – העלאת שיעור מע"מ מ – 17% עד 18% החל מיום 1.1.2025 ואילך - 15.5.2024

ביום 28.2.2024 פורסם ברשומות צו מס ערך מוסף (שיעור המס על עסקה ועל יבוא טובין) (תיקון), התשפ"ד – 2024, במסגרתו יועלה שיעור המע"מ מ- 17% ל- 18%, וזאת החל מיום 1.1.2025 (להלן: "היום הקובע").

ביום 14.4.2024 פורסם ברשומות צו מס ערך מוסף (שיעור המס על מלכ"רים ומוסדות כספים) (תיקון), התשפ"ד-2024, במסגרתו תוקן צו מס ערך מוסף (שיעור המס על מלכ"רים ומוסדות כספיים), התשנ"ג-1992 כך ששיעור מס השכר ומס הרווח המשולמים על פעילות בישראל של מוסד כספי יועלה מ- 17% ל-18%, וזאת החל מהיום הקובע.

יחד עם זאת ולאור תחזית הגירעון הצפוי, משרד האוצר שוקלים להקדים את היום הקובע ליום 1.7.2024.

בשל השינוי הצפוי בשיעורי המס כאמור לעיל, הבאנו בפניכם הנחיות ודגשים המתייחסים למועדי החיוב הרלוונטיים בחלק מהעסקאות המחויבות במע"מ, כדלהלן אך תחילה נציין את סעיף 6 לחוק מע"מ (להלן – החוק).

סעיף 6 לחוק קובע,

"הוטל מס על עסקה או הועלה שיעור המס עליה לאחר שהוסכם על העסקה רשאי העוסק לדרוש מהקונה שישלם לו את סכום המס או את סכום המס הנוסף שנתחייב בו העוסק, זולת אם נקבע אחרת בהסכם או בכל דין הדן בפיקוח על המחירים".

סעיף 6 לחוק קובע כי ככול ולא נקבע אחרת בהסכם או בכל דין, תוספת שיעור המס יחול על הקונה. משכך על הקונה/ מקבל השירות (בעיקר אם איננו עוסק או לא זכאי לקזז את מס התשומות) לשקול לתכנן את צעדיו בהתאם להמלצות להלן.

מועד החיוב במע"מ – ככלל, מע"מ בשיעור של 18% יחול על אירועי מס שמועדם מהיום הקובע ואילך, כאשר שיעור המע"מ ה"ישן" בגובה 17% יחול על אירועי מס שמועדם חל עד ליום הקובע, קרי, עד ליום 31.12.2024.

עסקאות מתן שירות

סעיף 24 לחוק בעלי מקצועות חופשיים (עו"ד, רו"ח, שמאים וכו') הנותנים שירות והמתחייבים על בסיס מזומן יחויבו בשיעור מע"מ בהתאם למועד התשלום בפועל. קרי, מע"מ בשיעור 17% על  סכום ששולם לפני היום הקובע ו- 18% על סכום ששולם לאחר היום הקובע.

משכך על מקבל השירות לשקול להקדים את התשלום, עבור השרות שניתן, לפני המועד הקובע.

סעיף 29(1א) לחוק – בשירות שמושפע מיחסים מיוחדים או שלא נקבע לה מחיר או שלפחות חלק מהתמורה איננה בכסף וכן בשירות שניתן ע"י עוסק שמחזור עסקאות שלו עולה על 15 מיליוני ₪ בשנה וחלה עליו החובה לנהל פנקסים בהתאם לתוספת י"א להוראות ניהול ספרים (להלן: נותני שירותים ואחרים המתחייבים על בסיס מצטבר), יחול החיוב במס עם מתן השרות – על בסיס מצטבר.

על נותני שירותים המתחייבים על בסיס מצטבר יחול האמור להלן:

שירות מתמשך שניתן להפריד בין חלקיו – יחול החיוב במע"מ על כל חלק בהתאם למועד גמר נתינתו. שירות מתמשך שלא ניתן להפריד בין חלקיו יחול מועד החיוב כמוקדם מבין בסיס מזומן למצטבר.

משכך נותן השירות ישתדל לסיים את עבודתו לפני המועד הקובע.

עסקאות מכירת טובין 

סעיף 22 לחוק – מועד החיוב במס במכירת טובין הינו מועד מסירת הטובין לקונה (ללא קשר למועד קבלת התשלום). לפיכך, סחורה שסופקה עד ליום הקובע תחויב בשיעור מס של 17% ואילו סחורה שסופקה לאחר היום הקובע תחויב בשיעור מס של 18% (בסיס מצטבר). לפיכך ישתדל מוכר הטובין לספק לקונה את הטובין עד ליום הקובע.

יחד עם זאת על עוסק שמחזור העסקאות שלו אינו עולה על 2 מיליוני ₪ או עוסק שמתקיים בו האמור בפרט 2(ג) לתוספת א להוראת מ"ה ניהול פנקסי חשבונות, ידווח על בסיס מזומן.

עסקאות מקרקעין –

מכירת מקרקעין: סעיפי 28(א) ו-29 לחוק מע"מ קובעים, כי מועד החיוב במע"מ בעסקת מכירת מקרקעין יהא עם העמדת המקרקעין לרשות הקונה או לשימושו, או עם רישום המקרקעין על שמו של הקונה בפנקס המתנהל על פי דין, או במועד התשלום, לפי המוקדם מבניהם.

מאחר ועסקאות המבוצעות בשוק  הנדל"ן הנן בעלות היקף כספי גדול, מומלץ לשקול את הקדמת  התשלומים בגין רכישת דירה, רישומה על שם הקונה או העמדתה לרשות הקונה אמור לפני המועד הקובע. כך ששיעור המע"מ על התשלומים המוקדמים כאמור יהא בשיעור של 17% ולא בשיעור 18%.

עבודות בניה:  בהתאם לסע' 28(ב) ו – 29 לחוק מע"מ, מועד החיוב במע"מ יחול "עם השלמת העבודה או העמדת המקרקעין בהן נעשתה העבודה לרשות הקונה או לשימושו, לפי המוקדם". על אף האמור קובע סעיף 29 לחוק, אם  בוצע תשלום לפני מועד החיוב כפי שנקבע לעיל, יוקדם מועד החיוב במע"מ למועד התשלום ולגבי התמורה שהתקבלה בלבד. לכן, כל תשלום שהוקדם ושולם לפני המועד הקבוע לרבות בגין עבודה שבוצעה לאחר היום הקובע, תחויב בשיעור מע"מ-17% כמו גם עבודה שהסתיימה עד למועד הקובע. לעומת זאת, עבודה שהסתיימה לאחר היום הקובע ועדיין לא בוצע תשלום בגינה, תחויב בשיעור מע"מ של 18%.

תקנה 7 לתקנות מע"מ

התקנה מונה מספר סוגי עסקאות (קמעונאים קטנים, מקצועות חופשיים, מתווכי מקרקעין ורכב, השכרת נכסים, מתן אשראי ועוד) אשר מועד החיוב במס בגינן יחול על בסיס מזומן, למעט על עסקאות כאמור שמחירם מושפע מיחסים מיוחדים, או שלא נקבע לה מחיר או שלפחות חלק מהתמורה איננה בכסף. משכך על תשלומים שיתקבלו לפני היום הקובע יחויבו במע"מ בשיעור של 17%, ואילו תשלומים שישולמו לאחר היום הקובע יחויבו במע"מ בשיעור של 18%.

יבוא טובין – עפ"י סעיף 26 לחוק ישולם המס במועד השחרור הטובין מהמכס. במידה והיבואן לא יכול/רשאי לקזז את מע"מ התשומות, הרי שמומלץ לפעול להקדמת השחרור מהמכס לפני היום הקובע.

בהתאם לאמור לעיל על הלקוח (בייחוד שמדובר בצרכן סופי של הטובין או השרות) לבחון את המהלכים הנדרשים להקטין את חבות המס.

נציין כי מקום בו העוסק יספוג את תוספת המס אגב הסכם בין הצדדים (ראה סעיף 6 לעיל), יוכל להיעזר בהוראות סעיף 69(א) לחוק אשר קובעות, כדלקמן:

"בדו"ח התקופתי של עוסק ייכללו סך כל העסקאות שהמועד להוצאת חשבונית עליהן חל בתקופת הדו"ח, אף אם העוסק הופטר מהוצאת חשבונית, וכן סך כל העסקאות שעליהן הוצאו חשבונית מס אף אם המועד להוצאתן טרם הגיע…"

בהתאם להוראות סעיף זה, העוסק יכול להקדים את חבות המס (לפני המועד הקובע) במסגרת הדוח התקופתי, אף שטרם הגיע מועד הדיווח (בסיס מזומן או מצטבר) ובכך ימנע מלספוג את תוספת המע"מ, ניתן להוציא חשבונית עד למועד הקובע על אף שלא הגיע מועד הדיווח ובכך להפחית את שיעור המס.

לפרטים נוספים ניתן לפנות לרו"ח (משפטן) בועז כהן, ממשרדנו.

 

מומחה בתחום הביטוח הלאומי

שותף, מייסד ומנהל, מומחה בתחום המיסוי הישראלי והבינלאומי

מומחית בתחום המיסוי הישראלי

שותף, מומחה בתחום המיסוי הבינלאומי

הרשמה לקבלת מבזקים >
להורדת ספר מבזקי המס 2019-2020 >
הרשמה לקבלת מבזקים
המומחים שלנו לרשותכם
שאל שאלה